Selecteer een pagina
Clouds and Flowers

Eric Jan van de Geer
07/07/2020 – 17/08/2020
Locatie reclamezuil 1: Ponserpad, Rotterdam
Locatie reclamezuil 2: Doklaan 45, Rotterdam

Eric Jan van de Geer ziet zichzelf als een observator van vertrouwde alledaagse beelden. Een kunstenaar die zich concentreert op het wezen van afbeeldingen, hun visualisatie, presentatie en representatie ervan. Hij start altijd met het maken van foto’s of zoekt naar bestaande afbeeldingen. Deze fotografische realiteit ondervraag hij, door uitgebreide analyse.

Voor Charlois Speciaal 2020 heeft hij gekozen voor 2 series: Wolken & Bloemen. Deze werken van Wolken en Bloemen heeft hij uitvergroot en geplaatst op de twee reclamezuilen in Charlois. Juist de niet letterlijke registratie van het onderwerp; een meer abstracte weergave past heel goed in de manier waarop hij beeldend onderzoek doet. De ‘originele’ beelden van de wolken en bloemen werden gedeconstrueerd en in verschillende lagen gerasterd, gedigitaliseerd en weer samengevoegd en opgebouwd m.b.v. verschillende media.

Met deze methode probeert hij door te dringen tot essentie van het beeld door gebruik te maken van reductie en abstrahering. Is de werkelijkheid in één beeld te vatten? Wat betekent het reproduceren voor weergave van het beeld? Wat is de werkelijkheid? Eric Jan van de Geer zoekt naar simpele, non-spectaculaire, onbeduidende onderwerpen uit zijn dagelijkse omgeving om daarmee een nieuw kader te creëren tussen het niet-vertrouwde en het alledaagse. De precisie, de aandacht waarmee het oorspronkelijke beeld van wolken en bloemen, altijd in meerdere versies, opnieuw is opgebouwd zorgt ervoor dat we deze gekende, alledaagse, non-spectaculaire beelden, die we normaal gesproken niet waarnemen, opnieuw gaan zien. De wolken en de bloemen op de zuilen dagen de mensen uit om niet alleen vluchtig te kijken, zoals doorgaans het geval is bij reclames, maar ook om deze alledaagse werkelijk opnieuw te gaan zien en je te verwonderen.

Gepubliceerd op

14 juli 2020

Categorie

art | projects

Deel dit artikel met je vrienden