Curtains

Sabrina Chou

Architectuur creëren met minimale middelen
De Amerikaanse Sabrina Chou groeide op in Los Angeles en volgde een opleiding Visual and Environmental Studies aan Harvard University. Voor haar masteropleiding koos ze de Piet Zwart Academie in Rotterdam. Na haar opleiding bleef ze in Charlois vanwege het interessante klimaat: ‘Veel buitenlandse studenten blijven hier na hun studie. Er is veel interactie tussen kunstenaars in Charlois en tegelijkertijd heeft het de rust van een dorp. Het is niet overweldigend zoals Los Angeles. Er zijn hier veel minder prikkels en daardoor is er hier een heel gunstig werkklimaat’. 

Etalage 
In Los Angeles werkte Chou na haar studie enige tijd voor een architect en modeontwerper. De combinatie textiel en (ruimtelijke) vormgeving is sindsdien vertrekpunt voor veel van haar werk. Voor Charlois Speciaal onderzocht ze de relatie tussen architectuur en de manier waarop mensen de stedelijke omgeving ervaren. ‘Bewoners van Charlois gebruiken het raam van hun woning als een etalage. Aan de objecten in het raamkozijn en de gordijnen laten ze aan de buitenwereld zien wie er in dat betreffende huis woont. Daarmee creëren ze iets dat zowel privé als publiek is. Die wisselwerking vind ik interessant. Voor Curtains heb ik gekeken wat er zou gebeuren als ik deze bestaande structuur weg zou halen. Gaan mensen zich anders gedragen? Gaan ze zich anders tot elkaar verhouden?’

Eén straat
Met Curtains verbindt Chou visueel de huizen en winkels in één specifieke straat in Charlois. Chou verwijderde de bestaande raamdecoratie en hing er door de hele straat één enorm gordijn voor terug. Het gordijn bestaat uit losse onderdelen met een geometrische patroon, dat samen één geheel vormt. Zo creëert ze naar eigen zeggen architectuur met minimale middelen: ‘Gordijnen zijn meestal bedoeld voor binnen, maar dit is bedoeld om het beeld van de buitenruimte te veranderen. Het is een transparante stof waar licht doorheen schijnt. Ik heb het patroon zelf ontworpen, met een knipoog naar traditionele gordijnen in Charlois. Met Curtains verander ik het straatbeeld en verbind ik niet alleen de architectuur in de straat met elkaar, maar ook de mensen. Hopelijk wordt het gordijn een aanleiding voor bewoners en winkeliers om met elkaar in gesprek te gaan’.