Het uitgangspunt van Charlois Speciaal is de relatie tussen kunst en de lokale cultuur. In Charlois wonen en werken meer dan 350 kunstenaars. Het is een actieve, internationaal georiënteerde kunstenaarsgemeenschap met ateliercomplexen in woonwijken en in het havengebied. In hun werk zoeken veel kunstenaars de dialoog met bewoners. Daardoor groeit de saamhorigheid en levendigheid in een gebied met meer dan 150 verschillende nationaliteiten. 

Thema’s

Charlois Speciaal wil deze ontwikkeling stimuleren. Oprechte interesse in de cultuur van de ander verbindt mensen met elkaar. Daarom is aan kunstenaars de opdracht gegeven om samen met bewoners projecten te ontwikkelen op basis van vijf cultuurdragers: honden, tatoeages, textiel, tuinieren en eten. Een voorbeeld is de Duits-Charloisse kunstenares Bérénice Staiger, die bewoners met verschillende culturele achtergronden bij elkaar brengt en al etend en tekenend met hen de identiteit van Charlois bespreekbaar en zichtbaar maakt.

Reflectie

Daarnaast heeft Charlois Speciaal bekende kunstenaars van buiten uitgenodigd om te reflecteren op het gebied. Charlois is de wereld in het klein. Niet alleen vanwege de vele nationaliteiten, maar ook vanwege een lange oriëntatie op de haven en de wereld. Migratie, armoede en werkloosheid zijn onderwerpen die in alle wereldsteden aan de orde zijn. Het resultaat van de ontmoeting tussen universele thema’s en de dagelijkse werkelijkheid in Charlois zal voor zowel kunstliefhebbers als bewoners interessante beelden opleveren. 

Atelierroute

In Charlois woont en werkt een grote groep nationaal en internationaal bekende kunstenaars. Veelal onopgemerkt en achter gesloten deuren. Tijdens twee weekenden openen zij hun deuren en wordt je langs verschillende routes naar steeds andere inspirerende werkplekken geleid. 

Randprogrammering

Er is zoveel in Charlois dat de moeite waard is, dat we een randprogrammering samengesteld hebben. Zo wordt bijvoorbeeld de bijzondere, maar onbekende wederopbouwarchitectuur in Rotterdam Zuid uitgelicht. Er is een muziekprogramma dat voor zowel kunstliefhebbers als bewoners van Charlois interessant is en op verschillende plaatsen zijn er pop-up exposities en lezingen. Op de route zijn langs de Maas, in parken en binnentuinen tijdelijke locaties waar je iets kunt eten en drinken. 

Charlois!

De grootste verrassing van de manifestatie - voor wie Charlois niet kent - is misschien wel het gebied zelf. Er is een oude zeventiende eeuwse dorpskern met kerkplein, een immens havengebied, een Japanse stiltetuin en het afgelegen quarantainegebied. Er zijn voor Nederland bijzondere tuindorpen, wederopbouwwijken en vele ateliers en kunstenaarscomplexen. En overal is de ligging aan het water en de relatie met de havens voelbaar.