Commision

ERIK VAN LIESHOUT

Echte luxe is niets kopen
Tijdens Charlois Speciaal presenteert Sculpture International Rotterdam de roemruchte film ‘Commission’ van Erik van Lieshout over winkelcentrum Zuidplein, waar Van Lieshout drie maanden lang een winkel runde. Van Lieshout is een internationaal gewaardeerd kunstenaar en vooral bekend vanwege zijn films en installaties over liefde, nationalisme, racisme en problematiek uit het stedelijk leven. 

Abstractie van het Zuidplein
Van Lieshout schreef voorafgaand aan de opnames: 'Dit wordt een persoonlijk document. Een verslag van de politiek-sociale onmacht van mensen en kunst. Het is een zoektocht naar de abstractie van het Zuidplein, de architectuur en de mensen, een nieuwe aanpak van sociale projecten en de connectie met Ahoy. (…) Zuidplein is een complex kunstwerk, het is mensen, beton, glas en winkels. Ik wil al die dingen versterken'. 

Spruitenplant
Van Lieshout kent het Zuidplein. Van 1993 tot 2007 woont en werkt hij in Rotterdam Zuid. Maar bij het maken de film kan hij zich moeilijk verbinden met het koopcentrum, de Blokkers, Hema’s mobiele telefoonwinkels en 63 CCTV camera’s. Daarom opent hij een winkel in een leegstaande unit en schaart hij zich met schroefjes, metalen buizen, gedroogde spruitenplant, spakenspanners en magnetrons tussen de winkelketens. Boven zijn winkel staat in oranje winkelletters Erik maakt gelukkig en Echte luxe is niets kopen. De spullen in de winkel zijn niet te koop, maar wel aanleiding tot gesprekken met zijn medewinkeliers en het winkelend publiek. Onderwerp van gesprek zijn ook de levensgrote posters van Pim Fortuyn en Aboutaleb en de sterarchitect Rem Koolhaas die hij in zijn winkel hangt. 

Van Lieshout toont met Commission zijn worsteling met het winkelcentrum tot de gesprekken met winkeliers, de ruzie met mediawinkel Saturn en gesprekken met mensen die binnenlopen. ‘Soms komen er mensen binnen die zeggen dat ze niet gefilmd willen worden. Dan zeg ik já, er hangen honderd camera’s op het Zuidplein.’