gilbert4.jpg
gilbert4.jpg

Kunstenaars


SCROLL DOWN

Kunstenaars


 

MARIJKE APPELMAN
B.a.d 3D Live Magazine  
Stichting B.a.d, Talingstraat 5, 3082 MG Rotterdam
www.marijkeappelman.nl

Marijke Appelman behaalde haar BA in Autonome Beeldende Kunst aan de Willem de Kooning Academie in 2008 en deed haar MA Media Design aan het Piet Zwart Instituut. Ze deed mee aan residency programs in Oostenrijk, Noorwegen, Nederland, IJsland, Denemarken en België. Voor B.a.d 3D Live Magazine gaat zij een subtiele dialoog aan met de kijker, in samenwerking met Karin Arink, Pip Passchier en Kamali van Bochove. 
 

JITKA ANDRÉA
Hondse ontmoetingen – Aan tafel!  
Attent projectruimte, Struitenweg 52, 3082 WX Rotterdam
10 - 19 juni
www.jitka-andrea.kunstinzicht.nl     

Schilder Jitka Andréa maakte voor Charlois Speciaal een installatie over ontmoetingen en verbindingen op basis van vijf cultuurdragers: honden, tatoeages, textiel, tuinieren en eten. Daarnaast filmde ze samen met haar hond Barca - ogenschijnlijk - gewone dagelijkse wandelingen waarbij (hondse) ontmoetingen zomaar ontstaan.  
 

KARIN ARINK
B.a.d 3D Live Magazine  
Stichting B.a.d, Talingstraat 5, 3082 MG Rotterdam
www.dekko.nl

Karin Arink werkt vanuit een interpretatie van wie ‘ik’ zou kunnen zijn – gekoppeld aan een lichamelijke ervaring van het bestaan die uitvergroot en daarmee extremer wordt. Voor B.a.d 3D Live Magazine zal zij in samenwerking met Marijke Appelman, Pip Passchier en Kamali van Bochove een subtiele dialoog aangaan met de toeschouwer. 
 

MARTHA ATIENZA
Studio Pompi  
Pompstraat 44c, 3082 RT Rotterdam
www.marthaatienza.com

Martha Atienza maakt videokunst die onderdeel is van installaties in galeries. Het zijn snapshots van de realiteit. Haar werk is internationaal tentoongesteld en bekroond. Onder ander de Thirteen Artists Award van Cultural Centre of the Philippines in 2015 en de Mercedes Zobel residency bij Gasworks in Londen in 2016. 
 

RENE BERKEVELD  
Atelier Rene Berkeveld
Quarantaine Inrichting, Quarantaineweg 1, 3089 KP, Rotterdam
www.renevoorwarchild.nl

In zijn historische werkplaats bouwt René Berkeveld met nostalgie voor de jaren vijftig, zestig en zeventig  hedendaagse fietsen en Sparta Mets om tot fietsen met een prachtige retro-look.
 

AL MAMOUN BENMIRA
AAB the insider  
Gouwstraat 3, 3082 BA Rotterdam

Al Mamoun Benmira is modeontwerper en kunstenaar. Zijn atelier in Oud Charlois is goed zichtbaar vanaf de straat en regelmatig lopen buurtbewoners binnen met commentaar. Voor het project AAB the insider gaat hij in dialoog met hen om te laten zien dat mode en kunst niet alleen voor een selecte groep mensen is. De uitkomst van deze gesprekken is een samen gecreëerd avant-garde kledingstuk waar buurtbewoners iets van zichzelf in kunnen herkennen. 

 
HÜMA BIRGÜL  
Studio 95  
Warmoldstraat 95, 3084 RT, Rotterdam
humabirgul.blogspot.nl

Hüma Birgül vangt plotselinge gebeurtenissen in haar schilderijen en laat haar publiek de verschillende stadia van een bijna kosmogonisch verhaal beleven. Birgül schildert vooral abstracte composities. In haar studio toont Hüma Birgül oud werk, nieuw werk, oude dingen, nieuwe dingen…..video’s, foto’s, installaties, …. en haarzelf.  
 

JOEL BONK
Studio Bonk  
De Quackstraat 77, 3082 VS, Rotterdam, lokaal 4
www.joelbonk.nl

In zijn atelier in de Quackstraat maakt Joël Bonk sculpturen die ontstaan naar aanleiding van vragen die hij heeft over het mensbeeld, vanuit vroegere tijden, vandaag en in de toekomst. Met zijn eigen lichaam als beginpunt werkt hij met zowel klassieke als experimentele materialen.  


FLORIAN BORSTLAP
De ideale leefomgeving
Charloisse Poort, Katendrechtse Lagedijk 450, 3082 GG Rotterdam
floriansportfolio.blogspot.com

Kunstenaar Florian Borstlap vroeg deelnemers van Reakt (GGZ) hun ideale leefomgeving te ontwerpen tijdens een workshop. Hoe ziet die wereld er uit? Wat voor mensen leven er? Wat voor gebouwen staan er? Het resultaat is te zien in de Charloisse Poort. 

 

ANNE KARIN TEN BOSCH en MARLIES SCHRÖDER
Wat maakt de Gouwstraat?
Gouwstraat 5, 3082 BA Rotterdam
www.annekarintenbosch.nl
www.marliesschroder.com

Elke straat heeft zijn eigen sfeer, lading en uitstraling. Achter de gevels in de Gouwstraat – een straat waar veel kunstenaars wonen - wordt van alles gemaakt. Bewoners vragen zich af wat de kunstenaars maken…. Kunstenaars vragen zich al jaren af wat bewoners maken. Samen maken ze de Gouwstraat. Schröder en Ten Bosch gaan op zoek naar de talenten, handigheden, naar verborgen en zichtbare verhalen.  
 

JAN WILLEM VAN BREUGEL
Wheels-on-Fire  
De Quackstraat 77, 3082 VS Rotterdam
www.wheels-on-fire.nl

Op een bevolking van 17 miljoen mensen heeft vrijwel iedereen een fiets. Veel oude fietsen worden afgedankt of aan hun lot overgelaten. ‘Wheels-on-Fire’ hergebruikt onderdelen van deze fietsen om er glimmende ‘retyred bags’, stoere accessoires, strakke verlichting en massieve meubels van te maken. www.wheels-on-fire.nl
 

LIESBETH BULK en LINDA CHEVALLERAU
Crush on Nature  
Quarantaine Inrichting, Quarantaineweg 1, 3089 KP Rotterdam
www.liesbethbulk.nl
www.rivasono.nl

Het atelier van Crush on Nature is gevestigd in het voormalig badhuis van de Quarantaine Inrichting. In deze weelderige, verwilderde groene oase maakt Liesbeth Bulk exclusieve meubel- en interieurontwerpen. Linda Chevallerau creert pure interieurs met rijke materialen waardoor een verstild gevoel van luxe ontstaat. 
 

MEL CHAN & CENGIZ MENGUNC  
Artist in Residence Foundation B.a.d.  
Stichting B.a.d, Talingstraat 5, 3082 MG Rotterdam

Mel Chan (HK)/NL) is beeldend kunstenaar en werkt in verschillende kunstdisciplines. Cengiz Mengüç is autonoom grafisch ontwerper (NL). Samen hebben ze een studio in kunstenaarscomplex B.a.d. Tijdens Charlois Speciaal presenteren ze recent werk en sturen oude ansichtkaarten opnieuw naar oude adressen.  

 
SABRINA CHOU
Curtains  
Gouwstraat
www.sabrinachou.com

Sabrina Chou hangt voor de ramen van woningen en winkels in Charlois gordijnen met een eigen ontwerp. Vanaf de straat gezien vormen deze verschillende ramen één groter architectonisch geheel van patronen, textuur en textiel. Curtains is een dialoog tussen binnen- en buitenruimte, tussen buurtbewoners en toevallige voorbijgangers.  
 

PACO DALMAU
Studio Pompi  
Pompstraat 44c, 3082 RT Rotterdam
www.pacodalmau.com

Paco Dalmau woont en werkt sinds 2012 in Rotterdam. Zijn kunstenaarspraktijk is breed en behelst zowel schilderen als publieke, sociale installaties, zoals the White Wall Project. In Return Series, Fractions and Polyptych onderzoekt Dalmau verschillende onderwerpen die in de schildertraditie geworteld zijn, zoals kleur, frame en concept.  
 

KATHY diSTEFANO
Atelier diStefano
Quarantaine Inrichting, Quarantaineweg 1, 3089 KP, Rotterdam
www.lawinetheater.nl

With foundation ‘Lawine’, Kathy Distefano uses theatre, play and arts to convey social messages such as social security, aggression, together in the district and reading is fun.
 

JAN VAN DORP
Atelier Jan van Dorp
De Quackstraat 77, 3082 VS Rotterdam
www.janvandorp.nl

Het werk van Jan van Dorp is geïnspireerd op het thema ‘vader en zoon’ uit het Grieks mythologische verhaal van Daedalus en Icarus. Voor Charlois Speciaal nodigde Van Dorp ‘Zonen’ uit om met hem aan tafel te gaan. Om met elkaar te eten en creatief aan de slag te gaan met het thema ‘Vader’. Kennen ze hun vader? Zijn ze vrienden? Wat doet het (afwezige) contact met een zoon? Naar aanleiding van de gesprekken wordt er tijdens Charlois Speciaal een organisch kunstwerk gemaakt op het Vader/Zoon plein.  
 

STIJN VAN DORPE
Short cut Tarwewijk
www.stijnvandorpe.be

Op 19 maart wandelden 200 mensen in een lang lint in één rechte lijn dwars door de Tarwewijk. De groep wandelde een voordeur binnen en kwam er via de tuin van de achterburen in een andere straat weer uit. Zo kon de vertrouwde omgeving van de stad even anders ervaren wordt. Short cut Tarwewijk is een project van de Belgische kunstenaar Stijn Van Dorpe. 
 

MARCO DOUMA
B.a.d 3D Live Magazine  
Stichting B.a.d, Talingstraat 5, 3082 MG Rotterdam
www.marcodouma.com

Marco Douma maakt minimale, contemplatieve videowerken op de grens tussen abstractie en beelden uit de alledaagse werkelijkheid. Focus ligt op het creëren van ruimte tussen beeld en geluid waar een innerlijk schemergebied ontstaat. Voor B.a.d 3D Live Magazine maakt Douma een interactieve video-installatie die bewegingen van bezoekers registreert en bewerkt. 
 

DRIESSENS & VAN DEN BAAR  
Cityscapes  
Moerkerkestraat 140c, 3081 RZ Rotterdam
Dagelijks 10.00 – 17.00 uur
www.wandschappen.nl

Cityscapes van Driessens & van den Baar zijn vier groot formaat foto’s (4 x 6 meter) van bergen grofvuil in de straten van Charlois. De weerslag van veelvuldige migratie in het gebied. De delen grofvuil zijn afgedekt met transparante kalkpapieren patronen. De foto’s zijn de wanden waarbinnen vier vilten sculpturen staan: de esthetische transformatie van grofvuil naar autonome kunst.  
 

LAURIEN DUMBAR
B.a.d 3D Live Magazine  
Stichting B.a.d, Talingstraat 5, 3082 MG Rotterdam  
www.lauriendumbar.nl

Als abstracte schilder is Laurien Dumbar geïnteresseerd in het idee van het schilderij als ready-made. Ze werd  tweemaal genomineerd voor Koninklijke Subsidie voor de Vrije Schilderkunst en won in 2000 de Talentprijs voor schilderkunst. Ze exposeerde in binnen en buitenland, o.a. in Beijing, Brussel en New York. 
 

WIM VAN EGMOND
Atelier Wim van Egmond  
Quarantaineweg 1, 3089 KP, Rotterdam
www.micropolitan.org 

Wim van Egmond is freelance kunstenaar en gespecialiseerd in fotomicrografie, stereoscopie en een combinatie van beide. Deze foto's worden gebruikt in boeken, tijdschriften, tentoonstellingen, installaties en toneelstukken. 
 

THIJS EWALTS & JASPER NIENS
Studio Pompi  
Pompstraat 44c, 3082 RT Rotterdam  
www.thijsewalts.com
www.jasperniens.com 

Superproject is het designproject van industrieel ontwerper Thijs Ewalts en beeldend kunstenaar Jasper Niens. Ewalts en Niens leggen zich toe op ‘computational’ design en digitale fabricage, op het gebied van kunst, architectuur, bouwkunde en technologie.  
 

LIES FRIS
Hoop la hoop
Quarantaine Inrichting, Quarantaineweg 1, 3089 KP, Rotterdam  
www.hooplahoop.nl 

Lies Fris verheft met Hoop la Hoop het hoelahoepen tot een ware kunst. 
 

MARILOU GALDERMANS
Atelier Marilou Galdermans
Quarantaine Inrichting, Quarantaineweg 1, 3089 KP, Rotterdam  

Marilou Galdermans is beeldend kunstenaar. Ze combineert tekeningen, beelden en ruimtelijk werk.  
 

ERIC JAN VAN DE GEER
Garage Maastunnel, Karel de Stouteplein, Rotterdam  
Dagelijks 12.00 – 17.00 uur
www.ericjanvandegeer.nl

Eric Jan van de Geer wil de dingen zichtbaar laten worden. Daarbij beperkt hij zich niet tot één techniek. Hij focust op voorwerpen, oppervlakken, structuren en ruimtelijke situaties, die door extreme kadering moeilijk herkenbaar zijn, waardoor ze ook niet in een bepaalde context van ruimte en tijd kunnen worden geplaatst. In ‘Tuinen en Honden’ toont hij uitvergrote polaroids. 

GIL & MOTI
Atelier Gil & Moti  
Zuidhoek 276 B, 3082 PT Rotterdam
18 en 19 juni 12.00 – 17.00 uur  
www.gilandmoti.nl

Kunstenaarsduo Gil & Moti maken performancekunst over identiteit, de betekenis van het individu en de bijbehorende sociale normen en vormen. Als kunstenaars, homopaar, immigranten en (ex)Israëliërs raken deze thema’s aan hun persoonlijk leven. In hun atelier zijn voorbereidingen te zien voor hun solotentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.  
 

JOHN GISKES  
Konpaku  
Wolphaertstraat 39 B, 3082 BL Rotterdam
www.johngiskes.nl

In het atelier van John Giskens worden performances bedacht en geoefend. Van tijd tot tijd worden er voor publiek kleinschalige voorstellingen gegeven. Tijdens Charlois Speciaal is een installatie te zien over de ‘verborgen’ mens met verschillende performers. De bewegingen zijn geënt op de Japanse Butoh dans.  
 

RUUD GOEDHART
Studio M42  
Gouwstraat 34b, 3082 BG Rotterdam
www.ruudgoedhart.com

Ruud Goedhart werkt in Studio M42 dat gevestigd is in de Gouwstraat. Studio M42 telt vijf ateliers van vijf verschillende kunstenaars. Goedhart is schilder, muzikant, componist en werkt in Museum Boijmans van Beuningen.  
 

MAAIKE GOTTSCHAL
Charloisse Visserstruien (van schaap tot trui)  
Textielfabrique, Gouwstraat 56c, 3082 BG Rotterdam  
11 – 18 juni  12.00 – 17.00 uur
www.textielfabrique.nl

Textielfabrique doet samen met locale breisters de Charloisse visserstrui herleven. Centraal tijdens Charlois Speciaal staan het maakproces van de truien, de kennis en het ambacht. Elke breister vertelt haar eigen verhaal. Te zien is hoe patronen geweven en geborduurd worden. Schrijfster Stella Ruhi vertelt in een lezing meer over de historie van de vissertrui van Charlois.  
 

HARM GOSLING KUIPER
Atelier Harm Gosling Kuiper
Quarantaine Inrichting, Quarantaineweg 1, 3089 KP, Rotterdam
www.goslink.nl

Harm Goslink Kuiper is muzikant, kunstenaar, schilder, liedjesschrijver, dichter, tekenaar, instrumentbouwer en meer. Hoewel deze disciplines voor hem op zichzelf staan, is daarin steeds zijn speelse inslag en eigenzinnige handschrift te herkennen. 
 

ELISE GUIHARD
Would you like a sculpture for your house?  
Wielewaal
18- 19 juni, 12.00 – 17.00 uur

Would you like a sculpture for your house? Met deze vraag gaat de Franse Elise Guihard langs de deur bij 113 bewoners van de Godschalkstraat. Ze drinkt een kopje thee met hen en maakt foto’s in hun huis. De bewoners kunnen kiezen uit drie sculpturen: Door, Sofa en Ceiling. Te zien in de Wielewaal.  
 

ANTJE GUENTHER
The future is too empty to inhabit
Gebied Maashaven en Maassilo
10 - 19 juni, doorlopend
www.aguenth.de

THE FUTURE IS TOO EMPTY TO INHABIT bestaat uit 8 prints. Vier foto’s en vier teksten zijn samen een reactie op sociaal politieke ontwikkelingen en de manier waarop de openbare ruimte gedomineerd wordt door ‘ster’ architecten, glazen hoogbouw en controle in de openbare ruimte. De teksten verwijzen naar the Fountainhead van Ayn Rand (en de invloed van dit boek op architecten) en het spel Tetris (“all you have to know is that it’s just a cheap office building”). 
 

ELLEKE HAGEMAN
Atelier Elleke Hageman
Gouwstraat 21, 3082 BG Rotterdam
www.ellekehageman.com

Elleke Hageman (1987) maakt abstracte sculpturale objecten en combineert traditionele en hedendaagse technieken als fotografie, olieverf, goudsmidtechnieken en laswerk. In haar atelier in een hoek van de woonkamer vertaalt ze tweedimensionale beelden naar ruimtelijke objecten en vice versa. In dit proces zoekt Hageman naar de relatie tussen kosmologie, het menselijke figuur en geometrische vormen.  
 

ROBERT DE HARTOGH
Migranten
Wolfartspace, Wolphaertstraat 25c, 3082 BK Rotterdam  
Dagelijks, 12.00 -17.00 uur
www.robertdehartogh.nl

Robert De Hartogh fotografeerde ruim drie decennia lang het leven van migranten in Nederland. Een onderwerp waar hij zich vanaf de rassenrellen in de Afrikaanderwijk in Rotterdam (1972) volledig op toelegde. Zijn foto’s hebben door tal van publicaties en tentoonstellingen een belangrijke bijdrage geleverd aan de beeldvorming over migranten. Voor Charlois Speciaal toont hij de geschiedenis van migranten in Charlois.
 

FRANK HEIJNEN
Atelier Frank Heijnen
Charloisse Poort, Katendrechtse Lagedijk 450, 3082 GG Rotterdam
www.charloissepoort.com

Beeldhouwer Frank Heijnen maakt abstracte dierfiguren en torso’s uit steen, speksteen, albast en serpentijn.   
 

MISJA IMMINK
Atelier Misja Immink
Quarantaine Inrichting, Quarantaineweg 1, 3089 KP, Rotterdam
www.gelukswandelingen.nl

Kunstenaar Misja Immink is directeur van zijn eigen museum het Trapgat. Daarnaast is hij oprichter van Het Huis voor Strategische Veranderingen. Het Instituut voor de Intensiteit van het Blauw, de Geluksverzekeringsmaatschappij en de Instelling voor Weemoedigheid maken hier deel van uit.  
 

DAVID ISERIEF
Atelier David Iserief
Quarantaine Inrichting, Quarantaineweg 1, 3089 KP, Rotterdam
www.iserief.exto.nl

Kunstenaar en yoga-docent David Iserief organiseert tijdens Charlois Speciaal een kunstzinnige yogaexperience midden tussen de kunst in het Quarantaine Museum.  
 

ALETTA DE JONG
Hop Locatie
Binnentuin Cillershoek (Mijnsherenlaan/Dordtselaan/ Cillershoekstraat
Doorlopend
www.alettadejong.com

Cillershoek is een groene binnentuin in de Tarwewijk en heeft een ‘therapeutische’ functie voor omwonenden. Het is tevens een groene long en waterberging voor de stad. In het project ‘Hop’ worden al deze kwaliteiten van de tuin benadrukt. De hop groeit omhoog en verbindt de woningen en de tuin met elkaar. Met het kweken van hop wordt de stadsoase ingezet voor stadslandbouw.  
 

EVELINE DE JONGE
Smaakpupillen  
Koffie & Ambacht, Ebenhaezerstraat 52a, 3083 RP Rotterdam
16 juni, 19.00 – 23.00 uur. 
www.koffie-ambacht.nl
www.evelinedejonge.nl

Voor Koffie & Ambacht bedacht Eveline de Jonge Smaakpupillen, een avond vol gedichten, verhalen en muziek van en door (voornamelijk) bewoners van Charlois. Iedere opvoering wordt begeleid met een bijpassend gerecht met een knipoog naar uitspraken als ‘Over smaak valt niet te twisten’ en ‘Dan heb je echt geen smaak’. Smaakpupillen belooft een mooie avond te worden. Entree is gratis, net als het eten.  
 

ILSE KAUFFMAN
Studio M42
Gouwstraat 34b, 3082 BG Rotterdam

Ilse Kauffman maakt tekeningen, muurschilderingen en werken in de openbare ruimte. Daarnaast geeft ze kunsteducatie voor SKVR, Kunsthal, Museum Boijmans en Villa Zebra. Ze heeft haar atelier in Studio M42, waar nog vijf andere studio’s gevestigd zijn. www.kunstindeklas.nl en linkedin.com/in/ilse-Kauffman
 

JOUKE KLEEREBEZEM
Mensa Dietaria  
Het Reputatieatelier, Gouwstraat 46b, 3082 BG Rotterdam  
10-19 juni
www.joukekleerebezem.com  

De Mensa Dietaria (‘tafel van dagelijkse plichten’) is een installatie van beeld, tekst en objecten over spirituele en religieuze voedingsvoorschriften en voedingsrituelen van over de hele wereld. Het project is een documentair-imaginair onderzoek naar de buitengewone omgang met voedings- en genotsmiddelen, die geritualiseerd wordt in bereiding, consumptie, delen, offeren en onthouding.


BERT KLOPPERS  
Terranova  
Gouwstraat 59b, 3082 BG  
www.dekleimeester.nl

Terranova is een keramiekatelier in Oud Charlois. In de pottenbakkerij wordt gewerkt met draaischijven, glazuur, gietmallen, gips en handvormen. Geïnteresseerden kunnen er terecht voor lessen en workshops op maat. Ook voor opdrachten en samenwerkingen. 
 

JEANNETTE KOMMER
Atelier Jeanette Kommer
Katendrechtse Lagedijk 455a, 3082GB Rotterdam  
www.jeankom.com

Jeannette Kommer is geboren in Penrith, Australie. Het mystieke en magische van de Aboriginals en hun verhalen over ‘The Dreamtime’ zit verweven in haar werk en leven. Thema’s in haar werk zijn verlangen en heimwee. Kommer schildert op hout en de mal is de basis van haar werk. Daarmee maakt en doorbreekt ze patronen. De mal wordt een kunstwerk op zich. 
 

KO DE KOK & FLORIAN BORSTLAP
The Soul op South
Winkelcentrum Zuidplein
11 – 17 juni, winkeltijden
www.kodekok.nl floriansportfolio.blogspot.com

Met hun speciaal ontworpen pop-up studio gaan kunstenaars/performers Ko de Kok en Florian Borstlap op het Zuidplein staan. Op zoek naar de sound en soul van Rotterdam Zuid. De gewone Rotterdammer wordt in dit proces aangemoedigd een persoonlijk bijdrage te leveren aan de creatie van een muziekalbum. Inclusief artwork. 
 

CORRIE DE KRUIF
Atelier Corrie de Kruif Photography
De Quackstraat 77, 3082 VS Rotterdam  
www.corriedekruif.nl

Autonoom fotograaf Corrie de Kruif heeft een fascinatie voor psychologie en culturele antropologie. In haar werk zoekt ze naar de achtergronden van menselijke gedrag, met een oog voor overeenkomsten en verschillen. Voor haar fotoproject Women werkte de Kruijf samen met allochtone jonge vrouwen uit Charlois. In deze portretten toont ze hun kracht en kwetsbaarheid en de schoonheid van diversiteit.
 

MARLIES LAGEWEG
DNA Rotterdam
Garage Maastunnel, Karel de Stouteplein Rotterdam  
Dagelijks 12.00 – 17.00 uur
www.marlieslageweg.com

Beelden uit het verleden (foto’s, schilderijen, tekeningen, ideeën) beïnvloeden de manier waarop wij onszelf definiëren. Deze beelden betreffen zowel persoonlijke herinneringen als collectieve herinneringen. Marlies Lageweg onderzoekt als fotograaf/beeldmaker de relatie tussen identiteit en geschiedenis.
 

LIA VAN LEEUWEN & JOS VAN DER  MEULEN
Atelier Lia van Leeuwen en Jos van der Meulen
Schulpweg 47, 3084 NG Rotterdam  

De ateliers van Lia van Leeuwen en Jos van der Meulen zijn gevestigd in hun historische dijkhuis in Charlois. Lia maakt dromerige tekeningen en schilderijen. Jos verwerkt afvalmateriaal tot nieuwe gebruiksvoorwerpen. Samen maken ze gerecyclede tassen en zakken van overtollige reclameposters.
 

GIUSEPPE LICARI and friends  
Charlois Wine  
XX Multiple Galerie, Kromme Zandweg 110, 3084 ND Rotterdam  
10 - 19 juni 12.00 – 17.00 uur
wijn- en grappa proeverij op zondag 19 juni 15.00 uur
www.giuseppelicari.com
www.xxmultiplegalerie.nl

Charlois Wine is een legende die sinds 2009 gecultiveerd wordt. Geboren uit een persoonlijke droom van Licari om wijn te verbouwen werd Charlois Wine al snel een collectief project van vrienden en wijnliefhebbers. Ieder jaar wordt een Charloisse kunstenaar gevraagd een etiket te maken voor de Charloisse Kunst Collectie, die geveild wordt tijdens de presentatie. Dit jaar zijn dit BikvanderPol en Kamiel Verschuren. Deze wordt geveild tijdens de wijnpresentatie.  
 

ERIK VAN LIESHOUT
Commission
Piekfijn, Wolphaertsbocht 246, 3083 MV Rotterdam
Dagelijks 12.00 – 17.00 uur

Sculpture International Rotterdam presenteert tijdens Charlois Speciaal de roemruchte film die Erik van Lieshout maakte vanuit een winkelpand in winkelcentrum Zuidplein. Van Lieshout runde hier drie maanden lang een winkel tussen de winkelketens met als motto ‘Echte luxe is niets kopen’. Over politiek-sociale onmacht en kunst.  
 

JUDITH MAKKENZE
Tattoos in glas  
Tot Gouw atelier Glasvormen, Gouwstraat 56c, 3082 BG Rotterdam  
11 - 18 juni 12.00 – 17.00 uur
www.glasvormen.nl

Judith Makkenze onderzoekt in ‘Tattoos in glas’ de vertaling van een permanente versiering naar een tijdelijke. Hoe ziet een tatoeage op glas er uit? Welke symbolen en figuren komen het best tot hun recht? Wat gebeurt er als je herkenbare symbolen met andere materialen maakt, zoals zand of glas op glas. In het atelier van Makkenze zijn de voorbereidingen, ideeën en mislukkingen te zien. De kunstenaar is doorlopend aan het werk. Op gezette tijden is het mogelijk om (tegen betaling) een eigen ontwerp  te maken.
 

QUENTON MILLER
Sticker project
Roltrappen Maastunnel
Doorlopend
www.quentonmiller.com

Quenton Miller is een Australische beeldend kunstenaar, schrijver en documentarist. Zijn projecten zijn geexposeerd in het the Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, apexart New York, 1646 Den Haag, West Space Melbourne. In de Maastunnel voegt het Charloisse uitgevers collectief Action een kleine selectie stickers toe van lokale en niet-lokale kunstenaars aan de reeds aanwezige verzameling op de treden van de roltrap. Vraag de oppassers naar meer informatie.
 

MÜLLER, MARC
Schröder en Ten Bosch  
Gouwstraat 5, 3082 BA Rotterdam
www.marcmuller.nl

Marc Müller presenteert in het atelier van Marlies Schröder en Anne Karin ten Bosch een nieuwe installatie. Deze tekeningen in grafiet tonen samen met een model in karton mogelijke architectonische plekken voor het denken.
 

ROLINA NELL  
Voorbijgaand – Rolina Nell  
Veldwerk, Gouwstraat 42b, 3082 BD Rotterdam  
11, 12, 18 en 19 juni van 13.00 - 18.00 uur. 
www.rolinanell.nl

Het kantoor van Veldwerk aan de Gouwstraat is tijdens Charlois Speciaal een pop-up locatie van Galerie Hommes. Hier is een tentoonstelling te zien met nieuw werk van Rolina Nell. In deze tentoonstelling staat kleding centraal als expressie van cultuur en identiteit, opgaand in de geschiedenis.

The office of Veldwerk at Gouwstraat is the pop up location for gallery Hommes exhibiting new work by Rolina Nell. Throughout history clothing has expressed culture and identity.
 

JASPER NIENS
Studio Pompi  
Pompstraat 44c, 3082 RT Rotterdam  
jasperniens.com

Jasper Niens studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en de AKI in Enschede. Als beeldend kunstenaar werkt hij aan verschillende projecten. Zijn werk is meestal grootschalig, als voorstel of driedimensionale schets voor een ruimte.
 

SILVIO PALLADINO
Paniljoen
Paviljoen… aan het Water, Brielselaan 157, 3081 AC Rotterdam  
10-19 juni  
www.silviopalladino.eu

De Italiaanse kunstenaar Silvio Palladino transformeert Paviljoen... aan het Water in een Paniljoen. Paniljoen is een serie van event-dinners waaraan iedereen kan deelnemen. Het proces van maken, bakken, koken en eten van brood (= panis) uit verschillende culturen zijn de ingredienten voor dialoog en de ingang tot de ontdekking van culturen en verhalen. Het idee komt voort uit de geschiedenis van het gebied (de Tarwewijk).
 

PAE – (Nina Boas en Ieke Trinks)
Honden, Tatoeages, Textiel, Eten en Tuinieren  
Kunstenaars: Leander Haaitsma (NL), Topp & Dubio (NL), Kristiina Koskentola (NL/FI), Jane Domaliç (NL/HR)en Vloris Visser (NL)  
Zuidplein  
18 juni, 12.30 – 16.30 uur
www.performanceartevent.nl

Winkelend publiek, honden aan de lijn, verkopers, volle vuilnisbakken, metro's en bussen, trolleys en baklucht, maar ook draaideuren en roltrappen. Op 18 juni zijn op het Zuidplein verschillende performances te zien van de kunstenaars van PAE met de thema’s honden, tatoeages, textiel, eten en tuinieren. Op meerdere plekken - tussen het winkelend publiek en reizigers met het openbaar vervoer. Steeds is één specifiek thema het uitgangspunt voor een performance.  
 

 • JANE DOMALIÇ (NL/HR) – HONDEN
  Titel: DOGGYBAG
  12:30 - 16:30 uur, Winkelcentrum Zuidplein, willekeurig / overal

  Jane Domaliç is door ons gevraagd 'honden' als uitgangspunt te nemen om werk te maken voor in het winkelcentrum Zuidplein. Maar wat? Er lopen volgens Domaliç niet veel honden rond op het Zuidplein, maar wel veel tassen. Ook deze zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en sociaal contact op z'n tijd. De vraag die bij haar opkomt is dan ook: hoe trouwis jouw tas? Domaliç loopt met verschillende tassen rond om deze terplekke met anderen te ruilen.
  Domaliç is aangesloten bij iwbdjdyatmvezdmnekzawvb. Zij doen interventies waardoor vanzelfsprekendheden minder normaal worden.
  http://iwbdjdyatmvezdmnekzawvb.com
   

 • TOPP & DUBIO (NL) - TATOEAGES
  Titel: THE TATTOO ARTIST
  15:30- 16:30 uur, Winkelcentrum Zuidplein, 1ste verdieping (hema)

  Wat is nou eigenlijk een tatoeage en hoe wordt deze gezet? Topp & Dubio onderzoeken het fenomeen vanuit een empirische wijze waarbij het nodige apparatuur, uitgestald in de loopgang van het winkelcentrum, aan te pas zal komen.

  Topp & Dubio is een multidisciplinair kunstenaarsduo uit Den Haag. Hun werk is activistisch van aard en beweegt zich tussen de romantiek van de verbeelding en de absurde onbestemdheid van de dagelijkse realiteit. Topp & Dubio doen publieke interventies, tentoonstellingen, site-specific installaties, video en alle mogelijke vormen van (audiovisuele) documentatie.

  www.topp-dubio.nl
   

 • VLORIS FISSER (NL) - TEXTIEL
  Titel: THE BALE
  12:30 uur, tot het klaar is, Winkelcentrum Zuidplein, uitgang Pleinweg

  Dagelijks bedekken wij ons lichaam met lagen textiel. Het houdt ons warm, het beschermd ons en het versierd ook. Tijdens Fisser's werk wordt textiel in zijn materiële vorm ingezet. Een continue vorming van een sculpturale massa waar elke volgende laag een eerdere bedekt.

  Floris Visser, alias Vloris Fisser is geïnteresseerd in de scenografie en de ethiek van momenten wanneer mensen samenkomen. In 2015 richtte hij uit onzekerheid over het 'ultra sociale' dat rondom onze tijd hangt Vereniging De Vereniging op, een vereniging zonder oogmerk met als enig doel, het vormen van een vereniging. Een ander project, Radio Voicemail, is een wekelijks radioprogramma van 2 minuten die men via een voicemail kan beluisteren.

   www.vlorisfisser.nl | www.verenigingdevereniging.org | www.radiovoicemail.nl

 • KRISTIINA KOSKENTOLA (NL/FI) - ETEN
  Titel: EATING DISORDERS III
  13:00 uur tot dat het klaar is, Zuidplein, Busplein Noordzijde

  Op het drukke busplein staat Kristiina Koskentola gerechten uit verschillende culturen te koken - culturen die door migratie in Charlois woonachtig zijn. Zodra de gerechten klaar zijn kunnen deze worden geproefd. Koskentola's bereiding van de door haar nog onbekende recepten maakt deze performance tot een dialoog, waar het delen van eten en het samen zijn het gesprek opent. Deze gaat niet alleen over het succes of het mislukken van de smaak van de bereide gerechten, of de bereidingswijze zelf. Ook reflecteert Koskentola op de complexiteit van migratie, vertaling, authenticiteit en de verbondenheid door globale en lokale transacties van voedsel.

  Kristiina Koskentola is beeldend kunstenaar en researcher gevestigd in Amsterdam.
  www.kristiinakoskentola.com
   

 • LEANDER HAAITSMA (NL) - TUINIEREN
  Titel: CURIOUS ACCIDENTS #27: The Rake
  12:30 - 16:30 uur, af en aan, Zuidplein, Busplein Zuidzijde

  Aan de Zuidzijde van het Busplein kan men onderweg onaangekondigd een absurde situatie tegenkomen. Leander Haaitsma's performances kenmerken zich als werken 'In Situ', een bevroren moment die opgaat in zijn omgeving - een moment waar de tijd stilstaat - en de wereld er omheen gewoon door blijft gaan.

  Leander Haaitsma's werk ligt op het snijvlak van theater en beeldende kunst. Op locatie geïnspireerd - zoals musea, galeries, maar ook openbare ruimtes - creëert Haaitsma geënsceneerde beelden waarin zij zichzelf als persoon in allerlei rollen positioneert.

  www.leanderhaaitsma.nl


DANIELA DE PAULIS

Writing on the Moon  
Charloisse Kerksingel 12b, 3082 DA Rotterdam  
www.danieladepaulis.com

Daniela de Paulis toont in haar atelier ‘Writing on the Moon’ (13’42, The Netherlands, 2014) een videowerk geïnspireerd op Italo Calvino’s boek ‘Cosmicomics’. De video toont woorden die letterlijk van het oppervlakte van de maan vallen, zoals omschreven in het boek. Het resultaat is een visuele, poëtische cascade van vrije associaties.  
 

LIEKE VAN PRUIJSSEN & BIEKE VERSLOOT  
Wasserette  
Wash-O-Matic, Dorpsweg 32c, 3083 LB Rotterdam en Gouwstraat 42b, Gouwstraat 34b, 3082 BD Rotterdam
10 - 19 juni

Documentairemakers Lieke van Pruijssen & Bieke Versloot hangen samen met buurtbewoners de (vuile) was buiten. Neem plaats in de lokale wasserette en luister naar het bonte wasprogramma van Charlois. Via een intiem kijkje in de levens en linnenkasten van bewoners kom je meer te weten over de dynamiek, ongeschreven regels en gevoeligheden van de wijk.  
 

JANNEKE VAN DER PUTTEN   
Aloardi Night - Aloardi (Gabriel Castillo, DJ Sajjra, Christian Galarreta, Janneke van der Putten) 
Aan het Water
10 juni  
www.aloardi.org. 
www.jannekevanderputten.nl

Aloardi Night presenteert op 10 juni de première van het audiovisuele werk ‘Mensen en Honden’, in opdracht van Charlois Speciaal. Gevolgd door een concert van Gabriel Castillo en een party met DJ Sajjra. Hondeneigenaren worden uitgenodigd hun hond mee te brengen. Aloardi Night is onderdeel van het Aloardi uitwisselingsprogramma 2016, een driemaandelijks project dat kunstenaars uit Peru uitnodigt hun werk te presenteren in Nederland.  
 

JANNEKE VAN DER PUTTEN & CHRISTIAN GALARRETA
Invisible Architecture in the Maastunnel - Christian Galarreta and Janneke van der Putten
Maastunnel, Maastunnel Zuid Zijde: Charloisse Hoofd 27  
Presentatie maandag 13 juni om 20.00 -22 uur  
www.jannekevanderputten.nl

Invisible Architecture is een aan specifieke plaatsen gerelateerd project van Christian Galarreta en Janneke van der Putten. Sinds 2013 is op verschillende plaatsen ontwikkeld, variërend van een toren tot een kerk en een tunnel. De audiovisuele presentatie van Invisible Architecture tijdens Charlois Speciaal is de uitkomst van een auditief onderzoek in de Maastunnel, een typisch Rotterdams monument met speciale akoestische kwaliteiten. 
 

JANNEKE VAN DER PUTTEN 3
People and dogs - Aloardi Collective - Gabriel Castillo, Christian Galarreta, Janneke van der Putten  
Charlois  
April 2016 - Juni 2016  
www.jannekevanderputten.nl
www.aloardi.org

People and dogs is een audiovisueel onderzoek naar mensen en hun honden in Charlois. Aan de orde komen machtsrelaties, onderwerping, controle, vriendschap, betrokkenheid, bescherming en angst. De honden zijn vertrekpunt voor gesprekken. De video bestaat uit interviews, geluid en video-opnamen, opgenomen in de openbare ruimte. Het werk is geproduceerd door Aloardi, een Peruviaans-Nederlands kunstcollectief.  
 

REAKT
Anders Bekeken
Charloisse Poort, Katendrechtse Lagedijk 450, 3082 GG Rotterdam  
www.anders-bekeken.nl

In de Charloisse Poort is Outsider kunst te zien van atelier Anders Bekeken van Reakt (GGZ). De kunstenaars van dit atelier schilderen en tekenen onder begeleiding. Een selectie van hun werk wordt tijdens een expositie getoond. Kunstenaars zijn Annemiek Eekhout, Maria Gerltowska, Tineke Wenehenubun, JanWillem Slabbekoorn, Menno van der Palm en Jonathan Vos.  
 

RICK & VEERLE  
Rick & Veerle  
Amelandseplein 8c, 3083 SC Rotterdam
www.rickandveerle.com

De liefde voor de natuur is een constante factor in het werk van Veerle Ritsier. Centraal in het werk van Rick van den Berg is een verlangen naar de natuur en de kracht van dromen. Van den Berg en Ritsier stellen al enige jaren hun atelier aan huis open voor bezoekers. Dit jaar zijn er twee woonlagen te bezichtigen. Verwacht veel kleurige kunst, variërend van kleine tot grote werken.  
 

ROIG, DIANA
Studio Pompi
Pompstraat 44c, 3082 RT Rotterdam  
www.dianaroig.com

Diana Roig woont sinds haar achtste jaar in Nederland, maar is geboren in Argentinie. Dualiteit in herkomst is een belangrijk thema in haar werk. Roig schildert en experimenteer met audio, video en performancekunst. Invloeden in haar werk zijn onder andere natuurlijke groei, biologische processen, evolutie, nieuwe levensvormen, transformatie en perceptie.  
 

ALOYSIUS VAN SAUS
Atelier Aloysuis van Saus
Quarantaine Inrichting, Quarantaineweg 1, 3089 KP, Rotterdam  
aloysiusproductions.wix.com/aloysius

Aloysius van Saus maakt beelden van ijzer. Zijn werk brengt het landelijke karakter van het Quarantaineterrein en de industriële dominantie van de Rotterdamse haven samen. 
 

JANINE  SCHRIJVER
B.a.d 3D Live Magazine  
Stichting B.a.d, Talingstraat 5, 3082 MG Rotterdam  
www.janineschrijver.nl

Verbonden zijn met jezelf, de omgeving of de natuur is de rode draad in het werk van fotograaf Janine Schrijver. Voor B.a.d 3D Live Magazine tovert zij haar atelier om tot reiki annex portretstudio. Bezoekers kunnen een portret laten maken. Eén voorafgaand aan een reiki behandeling en één er na. Totale duur per keer is 40 min.  
 

Q.S. SERAFIJN
Alles van waarde is Charlois
Dierenhandel Dobey, Wolphaertsbocht 43, 3082 AC Rotterdam
11 juni en 18 juni  12.00 - 17.00 uur
www.qsserafijn.nl

Honden brengen inwoners en kunst samen tijdens Charlois Speciaal. ln de mobiele studio van professioneel fotograaf Bob Goedewaagen laat kunstenaar Q.S. Serafijn de honden van de inwoners van Charlois portretteren. Elke hond draagt de naamketting CHARLOIS. De foto’s worden tentoongesteld en kunnen gratis door de baasjes worden afgehaald.  
 

WIM SJERPS  
Atelier Wim Sjerps
Quarantaine Inrichting, Quarantaineweg 1, 3089 KP, Rotterdam

Wim Sjerps is beeldend kunstenaar en architect. Zijn architectuurachtergrond is van grote invloed op zijn schilderijen. Omgekeerd beïnvloed zijn schilderkunst zijn werk als architect. In zijn atelier toont hij een serie schilderijen gebaseerd op fotobeelden.  
 

HELMUT SMITS  
Atelier Helmut Smits
Quarantaine Inrichting, Quarantaineweg 1, 3089 KP, Rotterdam
helmutsmits.nl

Helmut Smits (1974) is een multidisciplinair beeldend kunstenaar. Eenvoudig, kritisch en geestig produceert Smits onophoudelijk ideeën die commentaar geven op de samenleving en situaties, op een openhartige en vaak humoristische wijze. 
 

BÉRÉNICE STAIGER
Verhalen uit de wijk  
Binnentuin van Stichting ’t O-tje, Struitenweg 52 Rotterdam  
25 mei, 1 juni, 11 juni en 15 juni: 10.00-13.00 uur; 
Documentaire tentoonstelling in de kelders van ’t O-tje dagelijks 12.00 – 17.00 uur
www.berenicestaiger.com

Kunstenaar Bérénice Staiger organiseert in kunstenaarscomplex ‘t-Otje diners met buurtbewoners. Zij delen verhalen maar ook gerechten uit verschillende culturen met elkaar, zoals we dat zouden doen met familie. Hierdoor komen bewoners meer over elkaar te weten, maar ook over de identiteit van Charlois. De volgetekende  tafelkleden worden geëxposeerd tijdens Charlois Speciaal.  
 

STACII SAMIDIN
Kerkgangers
Charloisse kerk, Charloisse Kerksingel 35, 3082 DA Rotterdam
www.stacii.nl

Documentair fotograaf Stacii Samadin onderzocht radicalisme en stereotypen in Rotterdam, Berlijn, Malakoff, Nantes, Paramaribo, Los Angeles en Parijs. Hij is geïnteresseerd in groepsidentiteit en subculturen en hoe zij leven binnen de samenleving. Voor Charlois Speciaal fotografeert hij de vele (internationale) kerkgenootschappen in Charlois. 
 

STEK
Stadslab Luchtkwaliteit (Eric van Ulden en Marieke de Keijzer)
Koekje van eigen deeg; van tarwewiel tot fijnstofkoekje
Brielselaan (start bij de Menebafabriek)  
Onregelmatige tijden tussen 10 en 19 juni
www.stekrotterdam.nl

Waarom is vervoer nog altijd zo vervuilend? Vanuit deze vraag meet Het Stadslab Luchtkwaliteit de fijnstof aan de Brielselaan. Na iedere meting laat zij een wiel met tarwe erin achter. Het autoverkeer zorgt voor een ‘fijnstof-sausje’. Van de tarwe uit elk wiel kan het Stadslab één koekje bakken. De verwachting is dat de koekjes grijzer worden naar mate de fijnstofconcentraties in de lucht hoger zijn. Koekje?   
 

ALEKSANDRA SUCHOWSKA
Rond is gezond  
Gouwstraat 72b

Alexandra Suchowska is beeldend kunstenaar, visionair CEO architect en eigenaar van OLA architecten. Haar unieke kijk op architectuur verwerkt ze in haar schilderijen. Tijdens CS presenteert ze het project Rond is Gezond. Architectuur van de toekomst, onderdeel van haar Exclusieve Kunst Collectie 2016.  
 

KARIN TRENKEL & MARCO DOUMA
Groepsportret met papagaai
Cultuurwerkplaats Carnisse, Ebenhaëzerstraat 51 A 3083 RG Rotterdam  
www.stichtingzuidzijde.nl
www.karintrenkel.nl
www.marcodouma.com

In het voorjaar van 2016 is samen met CultuurWerkplaats Carnisse een spectaculair performance- en tentoonstellingsproject ontwikkeld. Het licht absurdistische karakter van Groepsportret met Papegaai bestaat uit twee deelprojecten: straattheater-achtige performances met als thema ‘het houden van honden’ en  
een tentoonstelling over Carnissenaren die geportretteerd worden. Samen is het een groepsportret van de wijk, waarin wijkbewoners zich op artistieke wijze aan elkaar voorstellen.  

 

JULIETTE TULKENS
Atelier Juliette Tulkens
Quarantaine Inrichting, Quarantaineweg 1, 3089 KP, Rotterdam  

Door associatief te reageren op vorm of inhoud creeert Juliette Tulkens beelden die verhalen lijken te vertellen. Met grote aandacht en kennis van kleur en het materiaal, maakt zij tekeningen en schilderijen die appeleren aan het onderbewuste. Aan dat wat voorafgaat aan het begrijpen. 
 

PETAR TUSKAN  
Pop – up Studio Petar Tuskan  
Wolphaertstraat, naast 51, 3082 BL Rotterdam
petartuskan.blogspot.com

Tuskan opent tijdens Charlois Speciaal zijn atelier graag voor het publiek. Zijn werkruimte is ontstaan uit noodzaak om te schilderen en biedt de unieke ervaring van een klassiek schildersatelier. Midden in de geur van olieverf, creatieve chaos, grote schilderijen kunnen schilderijen in uitvoering bekeken worden.  
 

GIORGIO VANELLI
Atelier Giorgio Vanelli  
Wolphaertstraat, naast 51, 3082 BL Rotterdam

Giorgio Maria Vanelli is een Italiaans kunstschilder. Zijn uitbundige schilderwerk werd in 1985 bekroond met de Prix de Giotto voor de Schilderkunst. Vanelli, zoon van een simpele ambachtsman, ging schilderen na een openbarende droom en vond hierin zijn ware passie. 

 
KAMIEL VERSCHUREN
B.a.d 3D Live Magazine  
Stichting B.a.d, Talingstraat 5, 3082 MG Rotterdam
www.stichtingbad.nl/bad-artists/kamiel-verschuren

Kamiel Verschuren (1968) is een conceptueel interdisciplinair beeldend kunstenaar met een internationale praktijk en een bijzondere aandacht voor de stedelijke buitenruimte en de rol van kunst(enaar) in de samenleving. Hij is medeoprichter en lid van B.a.d (1989-), Studio Pompstraat (2004-2011), Stedelinks010 (2011-), ICU art projects (2007-), adviesraad TENT (2004-), NAC (2004-), BK-informatie (2012-) en Charlois ... aan het Water (2012-). Hij werkt individueel en met andere kunstenaars en organisaties.  
 

JACCO WEENER
Nieuwe Tijds Parade  
Oud-Charlois  
18 juni  

Kunstenaar Jacco Weener presenteert op 18 juni een kleurrijke parade door de straten van Oud-Charlois. Hiermee wordt de komst van de zomer gevierd en de eeuwige herhaling van de seizoenen. De parade gaat van de Oude Kerk van Charlois door het centrum van Oud Charlois naar kunstenaarscomplex ’t-Otje. Daar wordt de dag afgesloten met een feest. 
 

WENZEL & VAN DE GEER
Atelier Wenzel & van de Geer  
Schulpplein 11, 3087 NA Rotterdam  
Plaats en tijd  
www.annewenzel.nl
www.ericjanvandegeer.nl

Atelier Wenzel & van de Geer is gevestigd aan het Schulpplein. Het fabriekspand was oorspronkelijk een gebouwd voor de productie van radiatoren. Daarna werd het gebruikt als fabriekskeuken en weer later als wietplantage. Na een grondige renovatie geeft het nu ruimte voor zowel de foto projecten en filigrane tekeningen van Van de Geer als de monumentale beelden van Wenzel.
 

HANNEKE VAN DER WERF
Atelier Hanneke van der Werf  
Quarantaine Inrichting, Quarantaineweg 1, 3089 KP, Rotterdam
www.derwerf.com

Hanneke van der Werf maakt schilderijen waarin je een fluïde universum kunt vinden. Alles beweegt, alleen in het centrum ervaar je een oorverdovende stilte. In deze stilte is geen moraal, geen oordeel, geen genade en geen compromissen: de ervaring van heelheid. 
 

TESS VAN WIJNEN
Tour de Bourgogne
Boergoensevliet, ter hoogte van Frans Bekkerstraat en De Quackstraat  
13 – 19 juni

Met de rondleiding Tour de Bourgogne brengt Charloisse kunstenaar Tess van Wijnen de magie van de Boergoensevliet tot leven. Luister naar geluidsfragmenten van nestelende vogels, de voorbijrazende tram en herinneringen van (oud)bewoners aan één van de mooiste stroompjes van Zuid.  
 

SJOERT WILLEMSTEIN
Atelier Sjoert Willemstein
Wolphaertstraat 15a
www.sjoertwillemstein.nl

Sjoert Willemstein is fotograaf en beeldend kunstenaar. Hij is gefascineerd door het concept dat niets stilstaat. Niet in materie en niet in de geest. Zijn project ‘Motion’ richt zich op de beweging zelf (in de breedste zin van het woord) en is te zien in zijn studio.